The Great Escape

Nr 7 på listan
Blur- The Great Escape

Sensommaren 1995 handlade bara om Blur vs. Oasis. Alla minns väl hur de släppte en singel på samma dag för att se vilka som var störst. Oasis valde Roll with it (konstigt val, ett av de svagare spåren på plattan) och Blur Country house.
"Kriget" sägs ha startat med att Liam och Damon var på samma fest och att Liam gått fram till Albarn och skrikit "Number one!" i ansiktet på honom (Han menade att Some might say låg överst på englandslistan). Singlarna skulle egentligen släptts veckan efter varandra men Albarn såg till att de släpptes samma dag. Det slutade med att Country house sålde bäst.

Just Country house handlar om David Balfe, grundaren till Blurs skivbolag Food. Han sålde bolaget efter Blurs succé med albumet Parklife och köpte just ett stort hus ute på landet. Han skulle förmodligen fått ganska mycket mer pengar om han väntat ett år med att sälja skivbolaget...

The Great Escape är en mycket bra platta, men knappast Blurs bästa. Jag rankar Modern Life is rubbish, Parklife och Blur högre. Albarns texter är som vanligt lysande, han gestaltar olika personer för att belysa olika problem man kan ha med vardagen.

Bästa spår är: The Universal, Charmless man, Country house och Entertain me, men ingen låt faller ur ramen.
En genomstark platta helt enkelt. 1995 skulle nog den här ha toppat min lista, men den har tappat lite sedan dess.

Lyssna på The Great Escape här.


En annan sak med Blur är att de alltid hade lysande videos till sina låtar. Här är A Clockwork Orange videon till The Universal.


Kommentarer
Postat av: Sista resan

ha! Jag som lyssnade på Blur igår, fast det var någon liveplatta jag hittade på Spotify; från återföreningen i Hyde Park förra året. Själv gillar jag 13 - den är grymt bra (fast inte från -95 dock).

2010-02-08 @ 12:51:20
URL: http://sistaresan.webblogg.se/
Postat av: light years

Låten Tender från 13 är kanske deras bästa låt. Gillar även No distance left to run, med den märkliga videon där de filmas när de sover. Jag är riktigt taggad inför den där dokumentären som kommer snart, då får man med konserten du lyssnade på spotify.

2010-02-08 @ 18:55:20
Postat av: Kalle

Trim Trab är bästa låten på 13.

2011-04-22 @ 18:02:11

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Blogg listad på Bloggtoppen.se
RSS 2.0