Ghetto Anthem

Jag fastnade framför ett väldigt bra program på SVT igår. Hitlåtens historia heter det och igår handlade det om Hard Knock Life- The Ghetto Anthem av Jay-Z.

Många härliga personligheter som producenten The 45 King, mannen som gjorde beatsen till låten( han hjälpte även Eminem med Stan), och Def Jam mogulen som bad Jay-Z att inte göra låten eftersom den inte var tillräckligt hardcore.

Intressant också att Jay-Z skrev texten på ca. 5minuter och satte allt på första tagningen vid inspelningen av låten. Jay-Z är en gigant!

Ta en titt på programmet här

"Intstead of treated, we get tricked
Instead of kisses, we get kicked"


Galen kommentator

Jag brukar alltid förespråka att man ska visa sina känslor. Inte vara grå och trist, men det här är väl att ta det ett steg för långt? Faktiskt, det värsta jag hört i kommentatorsväg, men ganska roligt. Carlo Zampa heter karln.


Wilco till Sverige!Fasen va kul! Boka in 23 maj. Wilco spelar på Cirkus. Det blir garanterat en höjdarkväll. Biljetterna släpptes igår.Köp biljetter här. Yes!


Spotify?

Det är otroligt vad snabbt man vänjer sig med teknik. Jag har haft Spotify sedan drygt ett år tillbaka. Lättillgängligheten att hitta ny musik har blivit en självklarhet för mig.

Så igår började mitt virusskydd(Norton) tro att Spotify var ett spionprogram och vägrade öppna det. Sent igår kväll kunde man starta Spotify igen men sedan dess går det inte att koppla upp sig. Jag som hade planerat lyssna in mig på så mycket i helgen. Irriterande! Någon som har samma problem?

Radiation vibe

Dagens låt 29/1-2010 är Radiation vibe med Fountains of Wayne. Deras album Welcome interstate managers utsågs av nj.com till ett av 00-talets bästa. Låten som jag alltid återkommer till och som hamnar på alla mina blandningar är dock hämtad från deras självbetitlade debut. Vilken perfekt låt en fredag!


Journal for plague lovers

Om jag såhär en månad in på 2010 har fått lite distans till förra årets skivskörd så är det ett album som sticker ut lite extra. Lite oväntat är det Manic Street Preachers Journal for plague lovers eller The Holy Bible pt.2 som många kallar den.

I februari 1995 försvann bandets gitarrist och textförfattare Richey James Edwards. Man hittade hans bil vid Severn Bridge, en bro som var ökänd för flera självmord. Man hittade aldrig några kvarlevor från Edwards men han dödförklarades till slut 2008. The Holy Bible blev hans sista platta.

Holy Bible kom ut i augusti 1994 och var bandets tredje album. Ett riktigt mästerverk om ni frågar mig. Låtar som She is suffering, Die in the summertime och Yes har etsat sig fast i mitt musiklyssnande för alltid. Albumet har även en låt som heter Ifwhiteamericatoldthetruthforoneit´sworldwouldfallapart.
Lyssna även på 4st 7lb som är ett läskigt porträtt av en anorektikers dagbok, mest troligt handlar den om Edwards själv.

Journal for plague lovers kom ut i maj 2009 och bygger på texter skrivna av Edwards. Musiken liknar Holy Bibles, man har fått tillbaka intensiteten som fanns 1994. Manics tog även in Steve Albini som producent, en av Edwards favoriter.

Då i maj blev jag väl inte direkt golvad av musiken, men den har arbetat sig in i hjärtat hos mig och nu utnämner jag den faktiskt till förra årets bästa platta. Låten Virginia state epileptic colony är dessutom en av förra årets bästa låtar. Punkiga Me and Stewen Hawkings och Peeled apples är andra höjdpunkter. Man ska dock se albumet som en enhet, just därför släpptes inga singlar från det.  4 REAL!
30 seconds to Mars

Dagens låt 27/1-10 är Kings & Queens med 30 Seconds to Mars. Låten är hämtad från det något ojämna albumet This is war som kom ut förra året. Det här var en de låtar jag lyssnade på allra mest hösten 09. Den har en grymt mäktig refräng. Videon är också helt ok.My city of ruins

Lyssna på Eddie Vedders magiska version av Bruce Springsteens My city of ruins. Jag får gåshud varje gång. Du kan även köpa den här, pengarna går till jordbävningsoffren på Haiti.


Boktips

Nu ska jag göra något så dumt som att rekommendera en bok jag inte ens har läst än. Greg Prato har skrivit en bok som heter Grunge is Dead, i vilken han intervjuat mer än 130 personer, som på ett eller annat sätt var involverade i Grungevågen. Det låter helt enkelt som en skräddarsydd bok för mig. Han har bland annat lyckats få Eddie Vedder och Jerry Cantrell att medverka. Givet köp om ni frågar mig. Här kan ni läsa en fin recension av boken.


The Eels

Hur bra är inte det här då? Eels är tillbaka med albumet End times. Här är låten Little bird. Fantastisk text, som alltid.


Axl levererar fortfarandeEller gör han verkligen det? Det jag har hört av livesekvenser på You tube låter i alla fall lovande. Han verkar dessutom vara lika arg fortfarande. Se här

I started a joke

Dagens låt 24/1-2010

Underbara Faith No More med I started a joke.
Kolla in den här bloggen om FNM.Soundgarden reunion

Jag hade helt missat nyheten att Soundgarden ska återförenas detta år med turné och allt. De är väl inte direkt stekheta just nu så det var nog knappast några helsidor i tidningarna om det...

Hur som helst har de en ny hemsida uppe, inte mycket info där. Det enda som står är "The 12year break is over and school is back in session. Knights of the soundtable ride again!"

Kolla även in Cornells twitter.

Pearl Jam The End

Här är förra årets bästa låt. Jag kommer aldrig aldrig att tröttna på den. Det enda som är irriterande med Pearl Jam är att de aldrig kommer till Sverige någon gång. Jag hade några små förhoppningar att det var dags till sommaren, men de ratade Sverige igen. Jag funderar faktiskt på att åka till England för att se dem i sommar. Hoppas det blir av...


 

No distance left to run

I dagarna har dokumentären "No distance left to run" om Blur gått upp på vissa biografer. Den släpps på dvd 19februari och jag ser fram emot att se den otroligt mycket. Jag började lyssna på Blur när jag gick i gymnasiet och lyssnar väl fortfarande 
på vissa låtar då och då. Ibland brukar jag försöka definiera vilka grupper jag gillar bäst med att göra en "best of" cd. Blur ligger väldigt högt upp på den listan. De har så många odödliga låtar som Tender, The Universal, For tomorrow, This is a low, Beetlebum, Out of time etc.

Jag kan även rekomendera basisten Alex James biografi om Blur "Inget annat sätt, Blur, Britpop och jag"


Lyssna även på nya samlingen Midlife: A beginner´s guide to Blur här. 

Weezer

När jag ändå är igång måste jag bara tipsa om den här fantastiska låten med Weezer. En mix av MGMTs Kids och Lady Gagas Poker face.

Jag älskar inledningen där Cuomo ska vara häftig men det blir fel... " That´s what I call getting a groove on...2008 I mean 2009"

Vilken låt!

Dagens låt 22/1-2010 Kids/Pokerface med Weezer


Tillbaka? Ja, kanske...

Det var länge sedan jag överhuvudtaget tänkte på att jag faktiskt hade en blogg ett tag. Råkade hitta den när jag sökte efter Pearl Jamgrejer på nätet, och den fanns ju kvar! Lite dammig efter två års uppehåll men men...

Vi får se hur mycket jag skriver, men just nu känns tanken på att skriva då och då kul.

I mitt senaste inlägg utsåg jag Ugglas platta till 2007 års sämsta album. Faktum är att jag fortfarande lyssnar på en låt från albumet. Fruktansvärt bra låt!
RSS 2.0
Blogg listad på Bloggtoppen.se